категорії: блоґ-запис

Клуб київських поетів «Київ поетажний» - спільнота інтернет-літераторів не поступається професійним літературним об’єднанням

теґи: Киев поэтажный, Київ поетажний, Эсперанто многоточий

 

Якось я вже запрошувала  бажаючих на зустрічі Клубу «Київські поети», тоді ця спільнота поетів-аматорів, що знайшли один одного на сайті «Стихи.ру» та форумі журналу «Стіна» тільки набирала обертів. Проходили зустрічі, читалися вірші, проводились внутрішньо-клубні конкурси. Усе це відбувалось у виділеному тільки для клубу залі кафе «Кубок» біля метро Либідська, де, завдяки чаю, пиву, коньяку (на смак) створювалась атмосфера дружнього спілкування. Ніякого офіціозу! Долучитись до клубу міг кожен. Тоді, рік тому, навіть мови не йшло про те, щоб виходити на один рівень із літоб’єднаннями, які вважають себе «професіоналами від літератури».

Фото річної давнини

Фото річної давнини

Насправді є два фактори, які стримують аматорів на шляху до «серйозної літератури» – якість творів та стереотипи.

Багато хто з інтернет-поетів вважає, що достатньо навчитись римувати і дотримуватись певної ритмічної структури, щоб називатись поетом і претендувати на визнання. Зауважу. Поезія – це перш за все спосіб мислення, чуттєве сприйняття навколишнього світу, які, переписуючись на папір, мають фіксувати це неповторне авторське бачення, здавалось би, банальних речей. А вже на другому місці стоїть поетична майстерність, яку я називаю технікою,  де робота з римою і ритмом – просто дрібнички в порівнянні із вибором і застосуванням виражальних засобів, які й покликані передати поетичне бачення звичайних речей.

Участь у творчій тусівці, яка загалом прагне до творчого росту, яка шукає виходи до читача (саме до читача, а не до авторів-читачів, які, не побоюсь цього визначання, створюють ілюзію читання на поетичних сайтах) – гарний стимул працювати над собою, над своєю майстерністю. У тусівці відбувається обмін інформацією, обмін досвідом, зачитуються успішні твори, взірці, розбираються і критикуються, проводяться паралелі, визначаються елементи, які принесли твору успіх. Автори реально вчаться, шукають теми і втілення. В інтернеті якщо це і відбувається, то в значно меншій мірі.

І зараз Клуб став на шлях руйнування стереотипів про те, що з інтернету у світ поезії рвуться лише графомани.

Минулої осені учасники клубу відчули готовність видати перші колективні збірки поезій Клубу. Добре, коли збіркою займаються люди, які щось тямлять в поезії. На стадії відбору творів, їх критики і «зарубування» розбивались солодкі ілюзії, приходило розуміння, що добре написано, а що ще не піднялось вище рівня «графоманства». Усе це досвід і можливість вчитись на помилках.

Киев поэтажный – книжная серия, основанная Клубом киевских поэтов

Наприкінці 2010 року світ таки побачили одразу дві поетичні збірки Клубу – «Эсперанто многоточий» та «Резонансы». Обидві російською мовою. Для цього Клубом було засновано книжкову серію «Київ поетажний».  Збірці «Эсперанто многоточий» я робила інтернет-презентацію, щоб хоча б трошки, наскільки це дозволяв формат, познайомити читачів з авторами збірки і їх творами.

Видавати збірки клубчанам сподобалось. Зараз готуються ще чотири, на цей раз тематичні: «Любовная и пейзажная лирика», «Ирония и юмор», «Ностальгия» та «Українське поетичне слово» (усі назви умовні).

Працюючи (спільно з поетесою Надією Чорноморець) над збіркою україномовних поезій, мушу відзначити, що відібрані добірки мають гарний рівень, кожна добірка об’єднана якоюсь темою, за кожною стоїть індивідуальність автора, вони демонструють поетичне бачення, внутрішній світ, експресію, ідейність, «розробку тем». Однозначно, це не схоже на «сіру масу» віршів, яка домінує в інтернеті. І це радує. Водночас це поезія жива, а не написана як «література заради літератури», чим подекуди грішать «професіонали», нагромаджуючи образність, заплутуючи вірш інтелектуальністю, алюзіями, які можуть високо оцінюватись критиками, але залишатимуться незрозумілими і чужими для живого читача. Я ходжу у піднесеному настрої, бо вже зрозуміло, що ми зробимо з цієї книжки гарну річ.

Нічого наразі не можу сказати про інші три збірки (російськомовні), бо ними займаються інші люди з нашого Клубу.  Але, гадаю, там теж зберуться комплекти творів, які буде приємно демонструвати.

Відзначу, що у складі Клубу є автори, що можуть похвалитись і перемогами в літературних конкурсах, і публікаціями в літературних періодичних виданнях.

Фото річної давнини

Фото річної давнини

Попри тихе існування клубу у його щодвотижневих зустрічах за келихом пива, присмаченого віршами, озираючись на події останнього року можна виділити, що Клуб рвонув у маси з музично-поетичними виступами.

Вже тричі силами Клубу проводились творчі вечори пам’яті Леоніда Бикова у київському Будинку кіно. Ідейники, натхненники і організатори цих зустрічей – Микола Колесник та Юлія Чечко, які особисто є великими прихильниками творчості Леоніда Бикова і зуміли об’єднати навколо себе схожих за вподобаннями людей. Пісні і вірші, присвячені Леоніду Бикову, звучали зі сцени. На вечорах були присутні люди, актори, які працювали разом з цією людиною. Зустрічі було відзнято і змонтовано фільм.

Вірші членів Клубу, присвячені  Перемозі у Великій вітчизняній війні звучали зі сцени київського Будинку офіцерів напередодні  9 травня. Семеро наших авторів читали і співали свої твори перед ветеранами, колишніми військовими, дружинами загиблих.

Виступ у Будинку офіцерів

Вперше Клуб (який тепер називається «Київ поетажний», оскільки стихійна назва «Київські поети» виглядала надто претензійно) буде представляти творчість своїх авторів на Київському книжковому ярмарку МЕДВІН: книжковий світ – 2011. Для Клубу це серйозна подія, урочиста і дуже відповідальна. Виступлять як  поети, так і барди, тому дійство в програмі зазначене як «музично-поетичне». Ми рухаємось до нашого читача і слухача, до тих, кому наша творчість цікава і потрібна.

 

Музично-поетичний виступ Клубу «Київ поетажний»

в рамках 14 Київської міжнародної виставки-ярмарку «МЕДВІН: Книжковий світ-2011» відбудеться

11 листопада

з 14.00 до 15.00

у Літературній кав’ярні (другий корпус)

за адресою: вул. Фізкультури, 1, ст. м. Олімпійська.

 

Від імені Клубу запрошую усіх, хто зацікавився творчістю і діяльністю Клубу, на наш виступ. Крім того, під час нашого заходу можна буде придбати чи навіть отримати в подарунок (на розсуд автора) книжки наших авторів і колективні збірки Клубу. Так, забула сказати, що чимало наших клубчан мають видані книжки і навіть по кілька книжок. Також з авторами можна буде особисто поспілкуватись, повірте, зіркової хвороби ще немає))).

Нагадаю, що вхід на усі заходи виставки-ярмарку – безкоштовний. Крім того, на ярмарку можна придбати книжки на будь-який смак за цінами видавців.

Повертаючись до буденного життя Клубу, мушу сказати, що наразі вступ до нього «усіх бажаючих» припинено. Причина банальна: зал, розрахований на 30 «посадочних місць» не може усіх вмістити. Постійно приносяться стільчики з іншого залу, щоб усі поети могли розміститись. Проте в якості виключення до клубу приймаються автори з більш-менш гарним рівнем поезії (найчастіше за рекомендацією членів Клубу).

 

14 Київська міжнародна виставка-ярмарок «МЕДВІН: Книжковий світ-2011» відбудеться 10-13 листопада в Національному університеті фізичного виховання та спорту (вул. Фізкультури, 1, ст. м. Олімпійська).