категорії: блоґ-запис

День поезії на «літературній творчості» в університеті ім. Т.Г. Шевченка

теґи: всесвітній день поезії

 

DSC_083921 березня – Всесвітній день поезії – багатющий на поетичні акції! Літстудії і клуби, різні поетичні угрупування, музеї і бібліотеки – всі хочуть в цей день щось організувати! Тому й не дивно, що деякі поети ледь встигали між акціями.

Непересічним чином вирішила відзначити День поезії і кафедра новітньої української літератури Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка, а саме – познайомити студентів спеціалізації «літературна творчість» (в майбутньому «дипломованих літераторів»!) із сучасними поетами, принаймні з деякими з них.

Зі вступним словом звернувся до студентів Юрій Іванович Ковалів (доктор філологічних наук, професор, лауреат Шевченківської премії (1996), автор трьох поетичних збірок). Він розповів, що поети існують у своїх «закритих» від стороннього ока об’єднаннях: студіях (організованих при СПУ, університетах, інших закладах) чи «тусовках». Іноді буває: зберуться три поети – і вже творча група. Адже суть їх – утаємничене читання поезії, обговорення, радість від втілення яскравих образів тощо, а поезія – річ інтимна.  Через таку «закритість» поетів мало знають. Крім того, поети з різних спільнот мало знають один одного. Тому їх треба знайомити!

Спочатку свою творчість представили гості:

Вікторія Осташ (яка водночас є керівником Київської молодіжної літстудії «Перехрестя»)

Антоніна Спірідончева

Євгенка Чугуй

Одразу потому виступили студенти «літературної творчості», продемонструвавши високий рівень поетичної майстерності та нові горизонти поетичного мислення:

Олена Герасим’юк
Юлія Ус
Іра Скакун
Роман Романюк
Ігор Астапенко
Ігор Мітров
Ольга Шарко
Ярослава Муравецька
Іоланна Тимочко
Яніна Дияк
Анастасія Осипенко
Світлана Кондратьєва

Підсумовував зустріч поет і за сумісництвом секретар СПУ по роботі з молодими авторами Сергій Пантюк. Він підкреслив, що поета формує середовище його спілкування. Тому в різних поетичних «тусівках» поезія може зростати настільки різною. Сергій Пантюк також відзначив високий рівень поетів інституту філології, які нічим не поступаються старшим колегам, і запропонував надрукувати їх добірки на сайті Укр.Літ. А на завершення експресивно представив добірку власних поетичних творів.

 

Антоніна Спірідончева

Сайт Укр.Літ

Юрій Ковалів виступає

Вікторія Осташ

Антоніна Спірідончева

Євгенка Чугуй

Олена Герасим’юк

Юлія Ус

Ірина Скакун

Роман Романюк

Ігор Астапенко

Ігор Мітров

Ольга Шарко

Ярослава Муравецька

Іоланна Тимочко

Яніна Дияк

Анастасія Осипенко

Світлана Кондратьєва

Сергій Пантюк