категорії: блоґ-запис

Книжка на ніч. Вона вже є :) Моя нова поетична збірка

теґи: Антоніна Спірідончева, вірші, Книжка на ніч, галерея жіночих портретів, поезія, сучасна українська поезія

Час летить, мовби вихор, підхоплюючи нові витки творчості. Нарешті полишила станки друкарні й зустрілася з читачем моя нова поетична збірка «Книжка на ніч». І зараз я маю можливість її представити короткою розповіддю.

Збірка «Книжка на ніч» починається з Галереї жіночих портретів. Це погляд зі сторони на типові жіночі образи, що містять в собі приховану особистісну трагедію або іскристу радість, які в звичайних стосунках ми воліємо не помічати і не розуміти.

Поки в прозі виписуються розгорнуті образи сучасних героїнь, у мене виникло бажання створювати дуже компактні, проте об’ємні і деталізовані портрети жінок, які б вміщалися в декілька віршованих строф.

До цієї книжки увійшла не вся Галерея, а тільки її половина. Другу половину я планую включити у наступну свою поетичну збірку, щоб цю не перевантажувати надмірною різноманітністю портретів.

З Галереї почалось моє захоплення вимальовуванням жіночих образів: далі пішли складніші і об’ємніші твори. Вони також чекають на наступну збірку.

--------))

Коли ця книжка тільки готувалась, у мене було декілька концепцій, як її укласти, і, відповідно, якими творами наповнити. Відпочатку збірка була вдвічі об’ємніша. Але мій читацький і споглядацький досвід підказував, що товсті збірники віршів не дочитуються до кінця (варіант товстого збірника підходить хіба класикам, чия творчість стає матеріалом для рефератів та наукових робіт). Я вирішила: краще менше, але різноманітніше і динамічніше. Довелося поділити рукопис на дві частини. Так з’явилась жіночна, спокійна, лірична «Книжка на ніч», а гострі, різкі, бунтівні та інші, що не вписуються в «жіночну» концепцію твори, лишились до наступної збірки.

Розділ «Діалоги» представлений віршами зі специфічною структурою. Спочатку, за задумом, ці вірші «розмовляли» між собою жіночими і чоловічими голосами. Але потім «відчули», що деякі думки легко висловлювати вголос, а деякі – краще подумки. Цим ускладненням «Діалоги» ще більше вирізнились з-поміж інших творів.

--------))

Розділ «Мої сонечка» цілком присвячений моїм рідним: це вірші про них і для них. Якби не перемогла «жіночна» концепція збірки, цей розділ міг залишитись в моїх довгих шухлядах; принаймні в попередні версії цієї книжки він не входив.

Я по життю дуже інтровертна людина і стараюсь свої почуття і своє особисте не виносити на загал. З цієї ж причини у віршах даного розділу багато недосказаності і він не відображає повноколірну картину.

Втім, навряд чи когось має цікавити «повноколірна картина». Для мене важливо представити в збірці красиві твори, що зігріють серце і присолодшать уяву.

--------))

Розділ «Весна-поетеса» отримав свою назву не тому, що мені забракло фантазії придумати щось нове. Так називалась моя перша поетична (і взагалі перша) книжка. Вона була дуже романтична, легка, наївна і головне – несла в собі море позитиву. Та «Весна-поетеса» була вся пронизана зв’язками з річками, стежками, зірками, лісами, які витворювали гармонійний світ почуттів ліричної героїні, а ті почуття, в свою чергу, піддавались сезонності.

Ця «Весна-поетеса» зовсім інша. Але я-то знаю, що вона «виросла» з тієї, найпершої моєї книжки.

--------))

Поява книжки – це подія в житті автора. Це підведення риски, пройдений етап, нова сходинка. Це рух і розвиток. Відчуття завершеної справи, оприявлений результат. Можливість узяти чистий аркуш і почати нову велику роботу.

Попереду – час роздумів, пошуків тем і відповідей, багато чашок випитої кави – як у розділі «Кава і час».

Вихід нової книжки – велика радість для автора. Особливо книжки, яка довго вилежувалась в чернетках, поки автор боровся із сумнівами, намагаючись скласти уявлення про цінність власних творів (як для себе, так і для потенційного читача), мігруючи між двома крайнощами: від захоплення своїм талантом до болісної самокритичності. Адже дізнатись об’єктивну думку знавців та поціновувачів поезії нині непросто: якщо це не твій друг, то він для тебе недосяжний. Але після численних вагань і перечитувань я зупинилась на тому, що мені подобається моя «Книжка на ніч». Тепер віддаю її на суд читачів.

:)

P.S. Більша частина, а саме 73 поетичні твори, що увійшли до збірки, доступні за посиланням: "Книжка на ніч"