категорії: блоґ-запис

Поетеса Тетяна Яровицина розповіла про вечір в Музеї Шевченка "Шануймо минуле, не втратьмо майбутнє!"

НОВИНИ * АВТОРСЬКИЙ САЙТ ТЕТЯНИ ЯРОВИЦИНОЇ * ПРОСПЕКТ ПІДНЕСЕННЯ

30 листопада 2014 року в затишній залі
Національного Музею Тараса Шевченка
відбулася Музично-поетична зустріч

НОВИНИ * АВТОРСЬКИЙ САЙТ ТЕТЯНИ ЯРОВИЦИНОЇ * ПРОСПЕКТ ПІДНЕСЕННЯ



Завдячувати змістовній зустрічі можна київській поетесі Антоніні Спірідончевій та Заслуженій діячці мистецтв України, телеведучій, казкарці, композитору і співачці,  Аллі Мігай.
 


Саме у їхніх світлих головах народилася ідея проведення зустрічі за участі поетів та виконавців авторської пісні Київської та Київської обласної організацій Конгресу літераторів України та Літературного клубу «Київ ПОЕТажний» (Клуб та Київську організацію Конгресу очолює київський поет Олег Нікоф, Обласну організацію Конгресу – поет з Макарова Ігор Годенков).
 


Організатори заходу вирішили розширити звичні рамки патріотичних музично-поетичних зустрічей, в яких здебільшого звучать твори на «гарячу» тему (Майдан і АТО), і представити поетичні і музичні твори про різні періоди та знакові події в історії України від найдавніших часів до сучасності. За словами Антоніни Спірідончевої, у молодих поетів мало творів на історичну тематику, тож оголошення теми заходу стало ще й стимулом до створення нових поезій та пісень з поглядом у минуле і поповнення ними скарбниці сучасної української літератури.

Тема дійсно цікава, а тому зала була заповнена глядачами. За що їм велика подяка!

 


Понад 20 учасників – поетів та виконавців пісень – ділилося з гостями заходу своїм баченням України. Крім творів загальноісторичної спрямованості, на зустрічі була представлена «кримська тема». Було показано фільми: «Мій Шевченко», «Єсть на світі доля», відзняті в Криму у 2014 році кримською режисеркою.

Гості слухали уважно, а науважніше, як зазначив київський поет Олег Максименко, слухав сам Шевченко.
 

Також впродовж заходу діяла етнографічна виставка Ольги Угнівенко «Ляльки-музики».
 


Пані Ольга заспівала "Молитву",
 


 і ми щиро молилися за нашу Україну...
 


Організована на заході благодійна книжкова ятка дала змогу виручити кошти в обсязі 930 грн. і спрямувати їх на лікування тяжкопораненого воїна Олександра Швецова.
 


Алла Мігай, режисер-постановник та ведуча заходу, розповіла про свій досвід виступів у Криму під час революції гідності, про різку зміну у ставленні слухачів до україномовних виконавців з материкової України. Але завдяки перегляду фільмів ми бачимо, що в Криму таки є справжні патріоти України. На жаль, про долі цих людей нічого не відомо, а так хочеться дізнатись, як їм живеться нині...

Щиро радію з того, що цього разу звучали мої улюблені поети Влад Лоза,
 

Людмила Шаренко.
 


Яскравим відкриттям стали гості з м. Макарів Київської області – виконавці авторської пісні Володимир Хоменко

 


та Оксана Піковська.


Порадував своїм виступом, і не вперше, добрий друг з м. Мукачеве Володимир Маслов.
 

Досить переконливим були Олексій Осипов, Віра Свистун і Олег Максименко. Антоніна Спірідончева зробила найглибший доторк до історії України – часів існування амазонок! І взагалі, не без гордості помічаю, як міцнішають голоси київських поетів!

Допомагав їм звучати для гостей Музею Шевченка Марат Страковський. Дякуємо, Марате!

Ну і ми з донею сказали своє слово і принагідно запросили гостей заходу на Благодійний концерт проекту «НЕПЕРЕМОЖНІ», який відбудеться тут же, в Музеї Шевченка 9 грудня о 18-00. Приходьте і кличте друзів! Шість вдало проведених попередніх концертів дає нам право поважати себе ). Склад виступаючих нечисельний, проте  потужний! З нами цього разу будуть: пісенний дует Сергія Мороза та Ігоря Якубовського «Простір Музики», співачка Надія Боднарук, носій Шевченкового слова Сергій Самовілов. Ну, і, звісно, – найпотужнішою тематичною частиною проекту стане виступ його організатора В’ячеслава Купрієнка. Це буде лірика болю і надії в поетичному і пісенному виконанні. Приходьте очищувати душі. Виручені кошти, за зразком цієї зустрічі, будуть перераховані важкопораненому Олександру Швецову, про що буде відзвітовано в мережі.
 

Отже, незважаючи на скрутні часи, ми зустрічаємося, спілкуємося, робимо гідні справи. А, значить, ми Є.

БУДЬМО й надалі!